Hangend toilet

Producten 1-24 van 58

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

Hangende toiletten

Hangende toiletten worden steeds populairder en vaak de eerste keuze bij nieuwbouw of renovatie. Ze ogen strak en modern, zijn makkelijker schoon te maken en besparen zelfs ruimte. Vixx badkamers biedt dan ook een ruim assortiment wandclosets in diverse afmetingen, kleuren en met extra functionaliteiten. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een hangtoilet? Lees hier alles wat je moet weten om de perfecte keuze te maken!

Wat is een hangend toilet?

Een hangend toilet, ook wel zwevend toilet, wandcloset of hangtoilet genoemd, is een toiletpot die niet op de vloer staat, maar aan de muur wordt bevestigd. Een hangend toilet is over het algemeen duurder en de installatie is complexer dan bij een staande wc-pot. Er zijn eenvoudige tot zeer luxe modellen met extra functionaliteiten verkrijgbaar.

Waaruit bestaat een hangend toilet?

Als je een wandcloset gaat kopen dan heb je een hangende wc-pot, een wc-bril, een bedieningsplaat en een inbouwreservoir nodig. Het hangtoilet zelf wordt soms met toiletbril als complete aanbieding aangeboden, maar ook vaak zonder toiletbril. In dat geval moet je dus de wc-bril nog apart uitzoeken. De WC-pot, de bril en de bedieningsplaat zijn zichtbaar en bepalend voor de inrichting. Het inbouwreservoir dat achter de wand wordt gebouwd is echter even belangrijk. Onze medewerkers adviseren je hier graag over.

Welke typen wandclosets zijn er?

Een hangend toilet is er met vlak- en diepspoelende toiletpotten. Bij een vlakspoelende toiletpot komt de ontlasting terecht op een plateau, bij een diepspoelende toilet verdwijnt de ontlasting meteen uit het zicht in een diepe trechter. Beide spoeltechnieken hebben hun voor- en nadelen. Vlakspoelende toiletten zijn vooral handig voor kinderen of mensen met gezondheidsproblemen omdat de ontlasting gecontroleerd kan worden. Nadeel is de geurontwikkeling die kan ontstaan. Bij diepspoelende toiletten is vrijwel geen geurontwikkeling maar is controleren van de ontlasting niet mogelijk en is er meer kans op opspattend water.

Voordelen van een hangend toilet

Een alternatief voor een hangend toilet is een staand toilet. De voordelen van een hangend toilet ten opzichte van een staand toilet zijn talrijk:

 • Stijlvolle uitstraling: Een zwevend toilet oogt strakker en moderner dan een staand toilet. Doordat de pot aan de muur hangt, lopen de vloertegels netjes door, wat voor een extra strakke afwerking zorgt.
 • Ruimtebesparend: Het inbouwreservoir van een hangend toilet zit vaak in de muur, waardoor de pot minder ver uitsteekt dan een staand toilet. Dit bespaart ruimte, vooral in kleinere badkamers.
 • Onderhoudsvriendelijker: De ruimte onder de pot is vrij, waardoor je de vloer eronder gemakkelijker kunt schoonmaken. Ook zijn er minder hoeken en randjes waar vuil zich kan ophopen. Als je ook nog kiest voor een randloos toilet is het toilet ook nog hygiënischer omdat er geen spoelrand is waar vuil en bacteriën zich kunnen verzamelen.

Nadelen van een hangend toilet

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan een hangend toilet ten opzichte van een staand toilet:

 • Hogere installatiekosten: De installatie van een hangend toilet is complexer en vereist meer vakmanschap dan die van een staand toilet. Dit kan zorgen voor hogere installatiekosten.
 • Beperkte draagkracht van de muur: De muur waaraan het hangend toilet wordt bevestigd moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de pot te dragen. Dit kan een probleem zijn in oudere woningen of bij muren van gipskarton.

Afmetingen hangend toilet

De juiste afmetingen van een hangend toilet zijn belangrijk voor comfort en gebruiksgemak in de badkamer of toiletruimte. Een wandcloset is er in verschillende afmetingen. Voor de ruimte rond het toilet is het advies is om 60 cm aan de voorkant en 20 cm aan de zijkanten aan beenruimte te houden. Bij een hangend toilet moet je ook rekening houden met een inbouwreservoir. Deze heeft gemiddeld 20 cm diepte.

Diepte:

De diepte van een toiletpot, gemeten van voor- naar achterzijde, varieert doorgaans tussen 50 en 60 cm. Standaarddieptes zijn 53 cm en 56 cm. Grotere mensen ervaren vaak meer comfort met een diepere pot, terwijl ondiepere modellen wellicht geschikter zijn voor kleinere ruimtes of kinderen. Een compact of verkort toilet is ongeveer 4 à 5 cm korter dan de standaard. Het lijkt niet veel maar kan bepalend in een kleine ruimte.

Hoogte:

De hoogte van een toiletpot, gemeten van de onderkant tot de bovenkant (exclusief bril en deksel), bedraagt doorgaans 40 tot 46 cm. De standaardhoogte is 43 cm. Bij een zwevende of hangende toiletpot is de hoogte tijdens de montage tot op zekere hoogte aanpasbaar.

Kleur van het hangtoilet

Wit is nog steeds de meest populaire kleur voor hangende toiletten, maar er zijn tegenwoordig ook veel andere kleuren mogelijk. Denk aan zwart, grijs of zelfs mat wit of mat zwart. Bedenk wel dat matte toiletten voorzien zijn van een coating en iets meer onderhoud vergen, omdat ze sneller vuil worden. Wil je graag zwarte accessoires in je badkamer of toiletruimte overweeg dan een zwart hangend toilet. Een zwarte kraan, spiegel met zwarte rand en zwarte wc-rolhouder maken het geheel compleet.

Extra functionaliteiten voor wandcloset

Naast de standaarduitvoering zijn er hangende toiletten met diverse extra functionaliteiten:

 • Randloos toilet: Hygiënischer en makkelijker schoon te maken door het ontbreken van een spoelrand.
 • Ingebouwde douche en föhn: Hygiënischer en duurzaam door het automatisch schoonspoelen en drogen van het onderlichaam.
 • QuickRelease-zitting: Eenvoudig te verwijderen voor schoonmaak.
 • Slimseat-toiletbril: Extra dunne zitting voor een strakke uitstraling.
 • Antikalkbehandeling: Beschermt het toilet tegen kalkaanslag.
 • Softclose-bril: Sluit geruisloos en voorkomt dichtslaan.
 • Sensorbediening: Automatische spoeling met infraroodsensor.
 • Verwarmbare zitting: Voor extra comfort op koude dagen.
 • LED-verlichting: Sfeervolle verlichting in de pot.

Vind jouw wandcloset bij Vixx badkamers. Met een ruim assortiment hangende toiletten van topmerken vind je bij Vixx badkamers altijd het perfecte toilet voor jouw badkamer of toiletruimte. Van strak en modern tot klassiek en elegant, in diverse afmetingen, kleuren en met extra functionaliteiten. Extra opties zorgen er echter wel vaak voor dat het toilet duurder wordt. De prijs voor een hangend toilet is sterk afhankelijk van het merk, kleur, afmetingen en extra functies. Sommige wandclosetten worden inclusief zitting geleverd, andere niet. Bij Vixx badkamers bieden we beide aan. Vraag ons naar de lopende aanbiedingen van de complete sets hangende toiletten of laat ons helpen bij met kiezen van de juiste bril bij het gekozen wandcloset. Onze vakkundige medewerkers adviseren je graag over de beste keuze voor jouw wensen en budget. Bezoek onze showroom om ons assortiment hangende toiletten te bewonderen en laat je inspireren voor de complete styling van jouw badkamer of toiletruimte.