Douchegoten

Een ander woord voor douchegoot is douchedrain. Een douchegoot wordt in de vloer van de douche verwerkt en zorgt ervoor dat het water tijdens het douchen goed wegloopt. Een douchegoot is door het strakke design een stijlvolle toevoeging in de inloopdouche van elke moderne badkamer. Bekijk hieronder onze collectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Onlangs bekeken

 1. 6931
  18% KORTING
  Brauer Chrome Edition Gebogen baduitloop - 20 cm - Rozet - Chroom
  Regular Price € 68,00 Special Price € 56,00
  Waardering:
  0%
  (0)
 2. 6981
  17% KORTING
  Brauer Gold Edition 3-standen handdouche rond - geborsteld goud PVD
  Regular Price € 75,02 Special Price € 62,00
  Waardering:
  0%
  (0)
 3. 6976
  17% KORTING
  Brauer Copper Edition Staaf handdouche - geborsteld koper PVD
  Regular Price € 75,02 Special Price € 62,00
  Waardering:
  0%
  (0)

Douchegoot of douche drain kopen?

Een inloopdouche of een douchecabine zonder douchebak heeft een douchegoot nodig voor de afvoer van het water. Een douchegoot, ook wel bekend als een drain, is een lange, smalle afvoer die meestal aan één kant van de douchevloer wordt geplaatst. Deze goten worden in de tegelvloer verwerkt en zijn vaak voorzien van een rooster en kunnen in verschillende lengtes en breedtes worden gekocht, zoals tussen de 50 en 80 cm. Maar ook grotere afmetingen als 90 en 100 cm zijn leverbaar. Douchegoten zijn meestal gemaakt van duurzaam materiaal zoals roestvrij staal (rvs) en zijn beschikbaar in verschillende afwerkingen, waaronder wit, goud of zwart.

Bij een douchebak met ingebouwde afvoer is het aanschaffen van een extra douchegoot niet nodig. Wat moet je moet weten over douchegoten, inclusief hun voordelen, installatie en onderhoud?

Welke soorten douchedrains zijn er?

De meeste douchegoten zijn gemaakt van rvs. Rvs is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en leverbaar in verschillende uitvoeringen zoals o.a. mat goud, mat wit, mat zwart en gun metal. Rvs zorgt voor een strakke en moderne look in de badkamer. De goten zijn voorzien van een standaard of gesloten rooster in dezelfde kleur.

Wil je liever een goot die je zo min mogelijk ziet? Ga dan voor een douchegoot met tegelrooster waarbij een bijpassende tegel over de goot wordt gemonteerd. Hierdoor sluit de afvoergoot volledig aan bij de tegelvloer en valt de goot nauwelijks op. Ben je nog op zoek naar tegels voor jouw douche, bekijk dan het voordelige tegelassortiment op onze website.

Kies je voor een douchegoot met of zonder flens?

Een flens is een rand of uitsteeksel aan de zijkant van de douchegoot en zorgt voor de waterdichting, stabiliteit en stevigheid. Een flens zorgt ervoor dat de douchegoot goed bevestigd en uitgelijnd is met de rest van de douchevloer. Door de flens wordt de kans op lekkages geminimaliseerd en de duurzaamheid van de doucheconstructie vergroot.

Bij inloopdouches is een flens vaak noodzakelijk om de waterdichtingsmembranen goed aan de laten sluiten op de douchegoot ter voorkoming dat er water onder de tegels komt. Vooral bij nieuwbouw of grondige renovaties kan een flens makkelijk worden geïntegreerd in de vloer. Bij een vloeropbouw met weinig ruimte, bijvoorbeeld bij een renovatie waar de vloer niet significant kan worden verhoogd, is de keuze voor een douchegoot zonder flens een betere optie.

Welke afmeting voor jouw douchegoot?

Het kiezen van de juiste afmeting voor een douchegoot hangt af van verschillende factoren. De grootte van de douchevloer, de waterafvoercapaciteit en de plaats waar de douchegoot wordt geïnstalleerd, spelen een belangrijke rol bij de keuze.

Een grotere douchevloer vereist doorgaans een langere douchegoot om ervoor te zorgen dat het water efficiënt kan worden afgevoerd. Een douchegoot van 80 cm is bijvoorbeeld een ideaal formaat voor een douchecabine of inloopdouche van 90 cm of groter. Voor een kleine douche is een kortere douchegoot vaak voldoende. Naast de lengte van de goot, kun je ook variëren in de breedte. Smalle douchegoten zijn er van 30 – 50 mm, medium tussen 60 – 80 mm en brede goten zijn er tussen de 90 – 120 mm.

De capaciteit van de douchegoot om water af te voeren is tevens een belangrijke factor. Bij douches met een hoge waterstroom, zoals regendouches, is het essentieel om een douchegoot te kiezen met een grotere afmeting of een hogere afvoercapaciteit. Dit voorkomt waterophoping en mogelijke overstromingen. Een hogere afvoercapaciteit kan gerealiseerd worden door een douchegoot te nemen met een middelmatige (50 tot 70 mm) of diepere inbouwdiepte (90 tot 120 mm). Houd er wel rekening mee dat er voldoende installatiediepte in de vloerconstructie aanwezig is voor het plaatsen van deze douchegoot.

Tot slot is de plaats waar de douchegoot wordt geïnstalleerd bepalend voor jouw keuze. Als de goot langs de hele lengte van de douchewand moet lopen, is een langere goot noodzakelijk. Voor plaatsing in het midden van de douchevloer kan een kortere goot volstaan.

Voordelen van een Douchegoot

Design

Douchegoten dragen door hun design bij aan een modern en strak uiterlijk van de badkamer. Ook de kleur van het rooster kan een stijlvolle toevoeging zijn aan de douche. Een zwart rooster past perfect bij een industriële en stoere badkamer met zwarte kranen en douchegrepen.

Afvoer van water

Ze zorgen voor een effectieve afvoer van water, waardoor het risico op overstromingen in de douche wordt verminderd. Bij een inloopdouche is het belangrijk dat het water niet in de rest van de badkamer stroomt. Een goede afvoer is dus noodzakelijk.

Extra’s

Veel douchegoten zijn uitgerust met een haarfilter en een stankafsluiter, wat helpt om verstoppingen te voorkomen en geurtjes te elimineren. Het schoonmaken van de douchegoot is eenvoudig door de onderdelen zoals de sifon en het haarfilter regelmatig te controleren.

Installatie van een douchegoot

Het plaatsen van een douchegoot vereist enige voorbereiding en precisie. Hier zijn de stappen voor een succesvolle installatie:

 1. Kies een geschikte locatie voor de douchegoot, meestal aan de rand van de douche.
 2. Zorg ervoor dat de douchevloer een lichte helling heeft richting de douchegoot voor een optimale afvoer.
 3. Plaats de douchegoot op de juiste plek en zorg ervoor dat deze waterpas ligt.
 4. Sluit de douchegoot aan op de afvoerbuis. Gebruik een sifon en zorg ervoor dat alle verbindingen goed zijn afgedicht om lekkages te voorkomen.
 5. Plaats het rooster of tegelrooster bovenop de douchegoot. Dit kan een standaard rooster zijn of een rooster dat betegeld kan worden voor een naadloze uitstraling.
 6. Voer een test uit door water door de douchegoot te laten lopen om te controleren of alles correct is aangesloten en goed werkt.

Onderhoud van een douchedrain

Onze rvs douchegoten hebben een lange levensduur en het roestvrij staal is onderhoudsvriendelijk. Goed onderhoud verlengt de levensduur van je douchegoot en voorkomt problemen zoals verstoppingen. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud:

 • Regelmatig schoonmaken: Haal het rooster en de haarfilter er regelmatig uit om opgehoopt vuil en haren te verwijderen. Het zichtbare oppervlak kun je makkelijk reinigen met een schoonmaakdoekje. Bij hardnekkige vlekken kun je wat schoonmaakmiddel gebruiken.
 • Controleer de stankafsluiter: De stankafsluiter voorkomt geurtjes vanuit de afvoer. Controleer en reinig deze regelmatig om ervoor te zorgen dat hij goed blijft functioneren.
 • Onderhoud van de sifon: Maak de sifon regelmatig schoon om verstoppingen te voorkomen.

Maak je douche compleet met een douchegoot

Douchegoten zijn beschikbaar in verschillende merken en modellen, zodat er voor elke situatie een passende douchegoot beschikbaar is. Zo zijn er smalle douchegoten met een zijuitloop, onderuitloop en zelfs een draaibare uitloop. Populaire merken zijn Easy Drain, Aco, Geberit en Viega. Vixx badkamers heeft diverse merken in het assortiment. Alle douchegoten zijn gemaakt van hoogwaardige materialen voor een gegarandeerde lange levensduur. Bekijk en bestel via onze website of kom langs in onze showroom.

 • Op afspraak bezorgd
 • Klantenbeoordeling: 4.9 uit 5
 • 30 dagen bedenktijd
 • Gratis levering vanaf 100,-