Wastafelkranen

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

Wastafelkraan kopen, waar moet je op letten?

Een wastafelkraan moet praktisch zijn, voldoen aan de wensen van de gebruikers en moet daarnaast passen bij de wastafel en bij de looks van de badkamer of toiletruimte. Of je jouw huis renoveert of gewoon een oude kraan wil vervangen, er zijn een paar vragen die je kunt stellen om het juiste model te vinden.

Het kan verleidelijk zijn om een kraan te kiezen op uiterlijk, maar helaas is het uiterlijk niet alles als het gaat om het kiezen van de juiste wastafelkraan. Onderstaande vragen kunnen u helpen bij het maken van de juist keuze.

  1. Waar komt de kraan?
  2. Wat voor wastafel heb je of wil je hebben?
  3. Opbouw- of inbouw wastafelkraan?
  4. Hoe belangrijk is duurzaamheid?
  5. Wat is jouw budget?
  6. Uiterlijk en functionaliteiten van de wastafelkraan

Waar komt de kraan?

Een wastafelkraan voor de badkamer geeft zowel warm- als koud water. Voor de toiletruimte wordt meestal een kraantje gebruikt waar alleen koud water uit komt, dit noemen we een fonteinkraan.

Voor de hoogte van de kraan en het type kraanbediening is het belangrijk om te weten hoeveel ruimte er boven en achter de wasbak is. Hangt er bijvoorbeeld een kastje boven? Is de muur dichtbij? Afhankelijk van de ruimte tussen de kraan en de muur, is het mogelijk dat je een kraan met een beperkte draaihoek nodig hebt. Zo voorkom je dat de kraan tegen de muur of andere objecten botst.

Wil je vaak je haren wassen onder de kraan of heb je een hoge waskom dan is een hoge opbouwkraan of een inbouwkraan, waarbij je zelf de hoogte bepaalt praktischer. Bij een fontein in het toilet wordt vaak voor een lage opbouwkraan gekozen.

Wat voor wastafel heb je of wil je hebben?

De keuze van de juiste kraan hangt nauw samen met het type wastafel dat je hebt of dat je wil hebben. Dit komt door de volgende factoren:

Montage

  • Opbouw wastafel: Kies je voor een opbouw wastafel, dan moet de kraan op het wastafelblad worden gemonteerd, dit noemen we een opbouw wastafelkraan. Dit betekent dat er een of meerdere gaten in de wastafel nodig zijn, afhankelijk van het type kraan (bijvoorbeeld één gat voor een wastafel mengkraan, twee gaten voor een separate warm- en koudwaterkraan).
  • Ingebouwde wastafel: Bij een ingebouwde wastafel is er geen wastafelblad, dus de kraan wordt in de muur gemonteerd, de zogenaamde inbouw wastafelkraan. Hierdoor zijn er geen gaten in de wastafel nodig, maar is er wel een muurmontage nodig.
  • Wandwastafel: Een wandwastafel hangt aan de muur, dus de kraan kan op de muur of op de wastafel worden gemonteerd, afhankelijk van het model.
  • Uitloophoogte

  • Diepe wastafel: Voor een diepe wastafel of een wasbak, heb je een hoge opbouw wastafelkraan of een inbouw wastafelkraan nodig, zodat het water goed in de bak stroomt.
  • Ondiepe wastafel: Voor een ondiepe wastafel of een geïntegreerde spoelbak, is een kraan met een kortere uitloop voldoende.
  • Opbouw- of inbouw wastafelkraan?

    Bij de keuze van je wastafel moet je dus al rekening houden met de keuze van de wastafelkraan. Een inbouwkraan wordt in de muur weggewerkt en de uitloop en de handgrepen steken daaruit. Je combineert dit met een wastafel zonder kraangaten. Een opbouwkraan wordt gemonteerd op een wastafel met een kraangat. Wastafels hebben universele kraangaten. Daarom past vrijwel iedere wastafelkraan op elke wasbak. Beide soorten kranen hebben voor- en nadelen.

    Hoe belangrijk is duurzaamheid?

    Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze keuzes. Ook in de badkamer is er aandacht voor milieubewuste opties. Wil je een duurzame kraan kies dan voor een kraan van hoogwaardig materiaal zoals RVS of messing, die lang meegaat en minder snel corrodeert. Vermijd chroomkranen met een dikke laag nikkel, die schadelijk kan zijn voor het milieu.

    Kies voor een kraan met een waterbesparende functie. Deze zorgen ervoor dat er minder water verbruikt wordt zonder dat je comfort inlevert. Wastafelkranen vallen onder de Europese richtlijn voor energie-etikettering van waterverbruikende producten. Dit label geeft aan hoeveel energie de kraan verbruikt tijdens het gebruik. Het energielabel geeft aan hoeveel water en energie de kraan verbruikt. Kranen met een energielabel A zijn het meest energiezuinig, terwijl kranen met een energielabel F het minst energiezuinig zijn.

    Wanneer je een nieuwe kraan wilt kopen, is het dus zeker de moeite waard om te kijken naar het energielabel. Door te kiezen voor een energiezuinige kraan, kun je water en energie besparen en je energierekening verlagen.

    Wat is jouw budget?

    Probeer jouw budget te bepalen. Ben je op zoek naar iets low-budget, in het middensegment of de hoogste prijsklasse? Er zijn in elke prijscategorie uitstekende kranen op de markt. De keuze tussen een opbouw en een inbouw wastafelkraan hangt af van jouw budget, badkamerstijl en klusvaardigheid. Ben je op zoek naar een praktische en voordelige kraan, dan is een opbouwkraan een prima keuze. Wil je een luxe uitstraling en past het binnen jouw budget, dan is een inbouwkraan wellicht een betere optie.

    Uiterlijk en functionaliteiten van de wastafelkraan

    Populaire merken kranen met ruimte keuze aan designs en functionaliteiten zijn o.a. Grohe, Hansa, Hotbath, Wiesbaden en Hansgrohe. Wastafelkranen zijn er in verschillende vormen en afwerkingen. Een strakke, vierkante kraan geeft een moderne sfeer terwijl een traditionele ronde kraan een meer tijdloze uitstraling heeft. Wastafelkranen zijn er in verschillende kleuren zoals chroom, rvs, koper, zwart, zwart chroom en goud.

    Voor een uniforme uitstraling is het belangrijk om de kleur van de kraan af te stemmen op o.a. het badkamermeubel en de badkamertegels. Kies in dit geval ook voor een bijpassende douchekraan en badkraan. Waar je vroeger vooral veel chroom wastafelkranen in de badkamer tegenkwam, is er tegenwoordig keuze uit verschillende kleuren, waarbij zwarte wastafelkranen momenteel erg populair zijn.

    Naast het uiterlijk en kleur van de kraan moet je je bij de keuze van de wastafelkraan ook bepalen hoe je de temperatuur van het water wilt regelen. Wil je zelf koud en warm water mengen (mengwastafelkraan) of doe je dat liever eenvoudig met één hendel (thermostatische wastafelkraan).

    Bezoek onze showroom voor het opdoen van inspiratie

    Ga je een wastafelkraan kopen en zit je na het lezen van deze informatie nog met vragen? Dan staan wij klaar om jou te helpen met het maken van je keuze. Gebruik de website chat. Vind je dit te onpersoonlijk, bel ons dan of maak een afspraak in onze showroom. Wij zijn je graag van dienst en helpen je graag bij het maken van jouw keuze. Bezoek je onze showroom dan kun je gelijk inspiratie op doen voor de rest van jouw badkamer. Ook voor tegels, badkamermeubels en wastafels bent u bij ons aan het juiste adres.