WC bril

5 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Onlangs bekeken

 1. 7963
  17% KORTING
  Brauer Douchegoot - Tegelinlegrooster omkeerbaar - vloerflens - 160x7cm - geborsteld RVS
  Regular Price € 397,61 Special Price € 329,00
  Waardering:
  0%
  (0)
 2. 7950
  17% KORTING
  Brauer Douchegoot - Tegelinlegrooster omkeerbaar - vloerflens - 90x7cm - geborsteld goud PVD
  Regular Price € 249,26 Special Price € 206,00
  Waardering:
  0%
  (0)
 3. 7986
  17% KORTING
  Brauer Douchegoot - Tegelinlegrooster omkeerbaar - muurflens - 100x7cm - geborsteld RVS
  Regular Price € 228,69 Special Price € 189,00
  Waardering:
  0%
  (0)

Een nieuwe wc-bril kopen, waar moet je op letten?

Bij het vervangen of kiezen van een nieuwe wc-bril is het belangrijk dat de maten van de toiletbril overeenkomen met die van het toilet. Niet alle closetzittingen zijn namelijk universeel en het aanbod wc-brillen is erg groot. Universele zittingen zullen in het merendeel van de gevallen passen, maar een specifieke toiletzitting is vaak mooier en past net wat beter.

Bij de aanschaf van een nieuwe wc-bril is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aspecten:

 • Het merk en/of serie van het toilet.
 • De vorm van het toilet.
 • De breedte, diepte en hartafstand tussen de scharnieren van het toilet.
 • De manier waarop de toiletbril bevestigd moet worden.
 • Extra functionaliteiten/uitvoeringen.

Merk en/of serie van het toilet

Het model en de serie van het toilet is bepalend voor de keuze van de bril. Aan de hand van de serienaam kun je een toiletbril kiezen uit dezelfde serie, deze past één-op-één op elkaar en is de meest veilige keuze voor de bril. Om het model van een bestaand toilet te achterhalen kun je het beste op de offerte of factuur kijken die je hebt ontvangen bij de aanschaf. Vaak vind je het merk ook aan de bovenzijde van het toilet. Wanneer je het merk van het toilet hebt kun je gerichter zoeken naar een passend bril. Kun je het model niet achterhalen dan zijn de vorm van het toilet, de afmetingen en de manier waarop de toiletbril bevestigd moet worden van belang.

De vorm van het toilet

Natuurlijk moet de WC-bril qua vorm passen bij het toilet, anders is de kans groot dat de bril verkeerd of niet gemonteerd kan worden. Wc-potten met ronde of licht ovale openingen zijn de meest voorkomende vormen. Daarom zijn er voor deze modellen ook de meest uiteenlopende wc-deksels verkrijgbaar. Maar ook rechthoekige of vierkante varianten komen voor. Voor je naar de winkel gaat of online gaat zoeken kijk dus eerst welke vorm jouw toilet heeft.

De breedte, diepte en hartafstand tussen de scharnieren van het toilet

Het volgende aspect waar rekening mee gehouden moet worden zijn de afmetingen van het toilet. De afmetingen van de toiletzitting moet overeenkomen met de buitenste afmetingen van het toilet. Meet deze dus op. Als de maatvoering van het toilet hetzelfde is als van de bril dan is de kans groot dat de bril past. Bij een toilet wordt gesproken over de breedte, diepte en hartafstand. De achterkant van het toilet tot de voorkant van het toilet is de diepte. De breedte van het toilet is de afmeting van zijkant tot zijkant bij het breedste punt. De hartafstand is de afstand tussen de scharnieren. Deze laatste is bepalend voor welke zittingen wel en niet geschikt zijn.

De manier waarop de toiletbril bevestigd moet worden

Een toiletbril kan zowel aan de bovenkant als aan de onderkant bevestigd worden. De manier van bevestigen is bepalend voor de keuze van de bril, anders kun je de bril niet monteren. Kijk dus goed op welke manier de bril op jouw toilet bevestigd is en houd hier rekening mee bij de aankoop van de vervangende bril.

Extra functionaliteiten/uitvoeringen

Heb je de juiste wc-bril gevonden dan kun je nog kiezen uit extra functionaliteiten of speciale toiletzittingen. De meeste closetzittingen zijn er in meerdere uitvoeringen, zo is er de standaard closetzitting, de softclose toiletzitting en de quick-release toiletbrillen. Veel fabrikaten waaronder populaire merken als Geberit, Villeroy & Boch, Duravit en Wiesbaden hebben deze opties in hun assortiment. Ook zijn er wc-brillen met extra functionaliteiten als verwarming, verlichting/nachtlicht of een ingebouwde wc douche. Naast de veelvoorkomende witte toiletbrillen zijn er tegenwoordig ook steeds meer andere kleuren brillen leverbaar. Een steeds populairdere kleur is zwart, passend bij een zwarte toiletpot.

Wat is een Softclose wc-bril

In tegenstelling tot traditionele wc-brillen, die met een harde klap op de toiletpot landen, sluit een softclose bril na een klein duwtje, langzaam, geruisloos en soepel naar beneden. Ideaal voor ‘s nachts of wanneer je kleine kinderen hebt. Naast het comfort en de rust die een softclose wc-bril biedt, beschermt het ook je toilet. De zachte sluiting voorkomt krassen en beschadigingen op zowel de bril als de toiletpot.

Quick release systeem

Een quick release toiletzitting kan makkelijk worden verwijderd en weer worden teruggeplaatst. De complete toiletbril (met deksel) is met een simpele klikbevestiging van de toiletpot te halen. Makkelijk met schoonmaken en eenvoudig weer vast te zetten.

Speciale toiletbrillen – verhoogde wc-bril

Een verhoogde wc-bril is ideaal voor lange mensen of mensen die wat slechter ter been zijn. De verhoogde bril maakt het makkelijker om op te staan na het toiletbezoek.

Speciale toiletbrillen – wc-bril verkleiner

Een toiletverkleiner, toilettrainer of ook wel wc-bril verkleiner is speciaal ontwikkeld voor kinderen. Met een toiletverkleiner wordt de stap voor kleine kinderen om gewoon naar het toilet te gaan kleiner omdat ze gemakkelijker het toilet kunnen gebruiken.

Speciale toiletbrillen – douche wc

Een douche wc of toilet met bidet is een combinatie van toilet en bidet in één. De wc-bril heeft een ingebouwde sproeikop. Na het gebruik van het toilet reinigt de waterstraal uit de (uitschuifbare) sproeikop het onderlichaam, waar anders toiletpapier voor gebruikt wordt.

Kijk niet verder, vind hier je nieuwe wc-bril!

Wil je alleen een nieuwe wc-bril of wil je een complete toiletset? Bekijk ons uitgebreide aanbod op onze website of kom langs in de showroom om inspiratie op te doen en proef te zitten. Neem bij vragen contact op met onze deskundige medewerkers via de chat op de website, e-mail of telefoon.

 • Op afspraak bezorgd
 • Klantenbeoordeling: 4.9 uit 5
 • 30 dagen bedenktijd
 • Gratis levering vanaf 100,-