Toiletpot

17 Items

Set Ascending Direction
per page

Toiletpot kopen? Waar moet je op letten?

Als je op zoek bent naar een volledig nieuw toilet voor nieuwbouw en renovatie of wil je een bestaande toiletpot vervangen, dan kun je kiezen uit een complete toiletset of je kunt zelf je eigen toilet samenstellen. Natuurlijk geven wij graag advies en helpen je graag bij het maken van jouw keuzes.

Een toilet bestaat uit drie onderdelen: een inbouwreservoir, een toiletpot en een wc-bril. Een toiletpot, ook wel closetpot of wc-pot genoemd, is het belangrijkste onderdeel van een toilet. Het is een komvormig bassin, meestal gemaakt van keramiek, maar soms ook van roestvast staal, dat vastzit aan de vloer (staande wc-pot) of muur (hangend of wandcloset) in een toiletruimte. De toiletpot kan rond, vierkant of rechthoekig zijn en heeft een opening aan de bovenkant waar men op kan zitten en een afvoer aan de onderkant die aangesloten is op het riool. De toiletpot is voorzien van een spoelmechanisme dat water gebruikt om de pot schoon te spoelen na gebruik. We vertellen je graag waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden.

Staande of hangende toiletpot

Er zijn twee hoofdtypen toiletpotten; staand en hangend. De staande toiletpotten staan op de vloer en worden bevestigd aan de vloer met bouten. Staande wc-potten zijn over het algemeen goedkoper dan hangende toiletpotten en zijn een populaire keuze voor oudere woningen waar nog niet gerenoveerd is. Ze zijn eenvoudiger te installeren en kunnen zonder veel hak- en breekwerk een ander staand toilet vervangen. Ze ogen klassieker en hebben een nostalgisch uiterlijk.

In nieuwbouwwoningen en recent gerenoveerde badkamers worden tegenwoordig bijna altijd hangende toiletpotten gebruikt. Hangende wc-potten zijn bevestigd aan de muur en raken de vloer niet aan. Ze geven een modernere uitstraling aan de badkamer en kunnen ruimte besparen op de vloer. Een ander voordeel is dat ze hygiënisch zijn; makkelijk schoon te maken en minder ophoping van vuil en bacteriën. Hangende toiletten zijn over het algemeen duurder en de installatie is complexer dan bij een staande wc-pot. Dit komt doordat er een inbouwreservoir in de muur geplaatst moet worden.

Als je overweegt om een hangende wc-pot te kopen is het belangrijk om een gekwalificeerde loodgieter in te schakelen voor de installatie. En verzeker jezelf ervan dat de muur waarop het wandcloset wordt bevestigd stevig genoeg is om het gewicht van de pot te dragen.

Wat is beter diepspoel of vlakspoel?

Naast de twee hoofdtypen staand zijn er ook verschillende soorten toiletpotten op basis van de spoeltechniek: Vlak spoelende toiletpotten en diep spoelende toiletpotten. Elke spoeltechniek heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus de keuze hangt af van jouw wensen en situatie.

Vlak spoelende toiletpotten, ook wel "plateaumodel" of "schotelmodel" genoemd, zijn al decennialang een vertrouwd gezicht in Nederlandse badkamers. Bij dit type wc-pot komt de ontlasting terecht op een plateau, waardoor je deze kunt controleren. Dit is handig voor kinderen of mensen met gezondheidsproblemen. Het ontbreken van hinderlijk spatten is een ander voordeel. Nadeel is de geurontwikkeling en de restanten die kunnen achterblijven op het plateau.

Diep spoelende toiletpotten, ook wel "trechtermodellen" genoemd, is de nieuwere generatie wc-potten. Bij dit type verdwijnt de ontlasting meteen uit het zicht in een diepe trechter, wat zorgt voor een hygiënischere en geurlozere toiletbezoek. Hinderlijk opspattend water tijdens het doorspoelen is helaas niet altijd te voorkomen.

Ben je op zoek naar een vertrouwde en praktische wc-pot met controlemogelijkheden? Dan is de vlakspoeler een goede keuze. Geef je de voorkeur aan een hygiënische en efficiënte wc-pot met een moderne uitstraling? Dan is de diepspoeler wellicht de betere optie. Populaire merken als Geberit, Villeroy & Boch, Wiesbaden en Duravit hebben een uitgebreid assortiment van beide types toiletpotten. Wil je de voordelen van beide types combineren? Kies dan een diepspoeler voor het toilet dat het meest gebruikt wordt door gasten of niet-gezinsleden, en een vlakspoeler voor de badkamer. Zo geniet je van het beste van beide werelden!

Welke vormen wc-potten zijn er?

De vorm van een toiletpot kan variëren, maar de meest voorkomende vormen zijn: rond, vierkant en rechthoekig.

De ronde wc-pot kent 2 varianten, de D-vorm en de O-vorm. De D-vorm is de meest klassieke vorm van een toiletpot. De D-vorm heeft een ronde achterkant en een platte voorkant. Deze vorm is comfortabel om op te zitten en biedt goede ondersteuning. De O-vorm is vergelijkbaar met de D-vorm, maar heeft een iets meer ronde voorkant. De O-vorm is een populaire keuze voor moderne badkamers.

De vierkante vorm heeft een vierkante vorm met rechte hoeken. De vierkante vorm is een moderne en stijlvolle keuze. Terwijl de rechthoekige vorm met rechte hoeken een minder populaire keuze is maar een goede optie kan zijn voor badkamers met beperkte breedte.

De vorm van de toiletpot kan het comfort en de functionaliteit van het toilet beïnvloeden. Het is belangrijk om een vorm te kiezen die past bij jouw persoonlijke voorkeuren en de grootte van jouw badkamer.

Wat zijn de beste afmetingen van een toiletpot?

De afmetingen van de toiletpot zijn essentieel voor comfort en gebruiksgemak in de badkamer of toiletruimte. Wc-potten zijn er in verschillende afmetingen. Bij een zwevende of hangende toiletpot is de hoogte tijdens montage tot op zekere hoogte aanpasbaar. Vloerpotten worden op een vaste hoogte geïnstalleerd, dus de keuze van de juiste hoogte is cruciaal.

Diepte: De diepte van een toiletpot, gemeten van voor- naar achterzijde, varieert doorgaans tussen 50 en 60 cm. Standaarddieptes zijn 53 cm en 56 cm. Grotere mensen ervaren vaak meer comfort met een diepere pot, terwijl ondiepere modellen wellicht geschikter zijn voor kleinere ruimtes of kinderen.

Hoogte: De hoogte van een toiletpot, gemeten van de onderkant tot de bovenkant (exclusief bril en deksel), bedraagt doorgaans 40 tot 46 cm. De standaardhoogte is 43 cm, maar voor mensen met een afwijkende lichaamslengte of mobiliteitsproblemen zijn er alternatieven:

  • Verkorte toiletpotten: Deze potten hebben een hoogte van 38 tot 42 cm en zijn ideaal voor kinderen en mensen met een kleine lichaamslengte. Ook wordt hiervoor gekozen als de ruimte voor het toilet beperkt is.
  • Verlengde toiletpotten: Deze potten hebben een hoogte van 44 tot 48 cm en bieden extra comfort voor lange mensen.

Andere aandachtspunten bij de aanschaf van een toiletpot

Naast het type toiletpot (staande of hangende), vlak of diep spoelende techniek, diepte en hoogte, zijn er nog enkele andere aspecten om te overwegen bij de aanschaf van een nieuwe wc-pot, bijvoorbeeld de kleur. Wc-potten zijn in verschillende kleuren en uitvoeringen leverbaar, denk bijvoorbeeld aan hoogglans, mat, wit en zwart. Maar ook grijs en beige zijn mogelijk.

Overweeg een toilet met bidet als je extra comfort en hygiëne wenst. Deze toiletpotten hebben een ingebouwde douchefijnstraal die na het toiletbezoek voor een fris en schoon gevoel zorgt. Toiletten met bidet of douch WC zijn er in verschillende prijsklasses. De luxe variant met opties als instelbare douchetemperatuur, ontkalkingsfunctie, geurafzuiging, masserende waterstraal, nachtlicht en verwarmde toiletbril is een stuk duurder dan traditionele toiletpotten, maar bieden ultiem comfort en gemak.

De keuze van de toiletbril is essentieel voor optimaal zitcomfort. Brillen zijn er in diverse materialen (kunststof, hout, thermostaat) en vormen, met of zonder softclose-functie. Kies een bril die past bij de vorm van jouw toiletpot en jouw persoonlijke voorkeuren.

Vixx badkamers is er voor heel de badkamer of toiletruimte

Ben je niet alleen op zoek naar een toiletpot maar is je badkamer of toiletruimte toe aan een volledige make-over. Bekijk dan zeker ook onze badkamerkasten, douches, hoekfonteinen, tegels en toiletaccessoires.

  • Delivered by appointment
  • Customer rating: 4.9 out of 5
  • 30 days Return Policy
  • Free Delivery on Orders Over €100